Mari Niemi-Saari

Olen Mari Niemi-Saari, 44-vuotias pitkän linjan ”kukkahattutäti”.

Olen ensimmäiseltä ammatiltani lähihoitaja ja työskennellyt vanhustyössä (Myyrinkodissa Vantaalla), Peijaksen sairaalassa, pikkupätkän päiväkodissa ja Suomen Lähi- ja perushoitajaliitto SuPerissa. Sitten alkoi jatko-opinnot kiinnostaa ja opiskelin yhteisöpedagogiksi, jolloin työskentelin Helsingin kaupungilla lastensuojelussa kiireellisesti huostaanotettujen nuorten vastaanotto- ja arviointiyksikössä. Olen opiskellut käytännössä koko ajan yli kymmenen vuoden ajan töiden ohella ja nyt voin oppeja soveltaa käytännössä toimiessani Marjatta-Säätiön toiminnanjohtajana. Säätiö tuottaa monipuolisesti palveluita ikääntyneille. Meillä on 77 tehostetun palveluasumisen paikkaa ja yli 100 vuokra-asuntoa, johon tuotamme palveluita asukkaan tarpeiden mukaisesti räätälöitynä. Säätiöllä on yhteensä reilu 150 vakituista työntekijää, sillä toinen toimipisteemme sijaitsee Valkeakoskella. Tässä työssä olen voinut hyödyntää luontevasti kaikkia urallani ja opinnoissa kertyneitä taitoja ja tietoa.


Aluevaltuutettuna minulle on tärkeää nostaa keskusteluun palvelut ”yhdeltä luukulta”. Minusta ihmisen on saatava tarvitsemansa palvelu yhdellä kerralla. Esimerkiksi jos henkilöllä on kipuja sekä vatsassa että jalassa, hänen tulee saada apu kumpaankin vaivaan yhdellä käynnillä eikä valita, että kummasta oireesta puhun tällä vastaanottokerralla. Sama myös sosiaalipalvelujen puolella; ikääntyneen koko palvelutarve pitää kartoittaa hänen tai hänen omaisen ottaessa yhteyttä. Tai jos neuvolakäynnillä tuore äiti kertoo perheen taloudellisista haasteista, hänelle kerrotaan vaihtoehdoista, kuinka tilannetta voisi helpottaa. Ihminen on kokonaisuus, jolloin yksi haaste saattaa näkyä hyvin erilaisina oireina tai valintoina.


Minulle on tärkeää myös, että hyvinvointialueesta muodostuu haluttu ja kiinnostava työnantaja. Se edellyttää inhimillisiä työoloja, vastuullisia valintoja sekä ketterää organisaatiota, jossa kokeillaan uusia tapoja tehdä työtä, otetaan työntekijät suunnittelemaan, mukaan päättämään sekä arvioimaan tehtyä. Useinkaan nämä työelämän kehittämistoimenpiteet eivät vaadi suuria investointeja, ennemminkin innostavaa ilmapiiriä ja rohkeutta kokeilla uutta. Muuten sosiaali- ja terveysalan työpaikat eivät ole vetovoimaisia ja kroonistunut työvoimapula pahenee entisestään eikä silloin palvelujen tuottaminen enää ole mahdollista.

Palaa aluevaltuutettuihin