Antti Rinne otti kantaa ajankohtaisiin asioihin TTy:n syyskuun tapaamisessa

Ajankohtaista
Antti Rinne Tikkurilan Työväenyhdistyksen tapaamisessa

Tikkurilan Työväenyhdistyksen syyskuun tapaaminen pidettiin tiistaina Tikkurilan kirjaston Lummesalissa. Puhujaksi oli kutsuttu eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Antti Rinne, joka keskittyi puheessaan ajankohtaisiin ja ihmisiä puhuttaviin asioihin. Rinne siirsi puheessaan katsetta kohti tulevia eduskuntavaaleja ja piti puolueen lähtökohdan olevan hyvä kohti vaaleja.

Kuluva vaalikausi on ollut monella tavalla erikoinen ja haastava. Rinne nosti esiin, ettei ennen vaalikauden alkua kukaan ei voinut arvata, mitä tämä vaalikausi tuo tullessaan.

”Kun pääministeri oli saatu vaihdettua, melkein saman tien alkoi korona, joka ei vieläkään ole helpottanut. Koronalla on meidän keskuudessa vakava ja pitkäaikainen vaikutus, niin paljon hoitovelkaa on tullut kahden vuoden aikana,” Rinne sanoi koronatilanteesta ja asian hoidosta.

”Sota jättää pysyvät jäljet Eurooppaan pitkäksi, pitkäksi aikaa”

Koronapandemiasta katse siirrettiin kohti Ukrainaa ja sen vaikutuksia maailmaan. Pandemian perään alkanut sota Euroopassa oli myös yksi vaalikauden tilanne, jota kukaan ei olisi pystynyt ennakoimaan.

”Tulemme elämään vuosikymmeniä hyvin jännitteisessä maailmassa, jossa Venäjä ei ole se Venäjä eurooppalaisille, joka se on ollut. Suomessa pitää varautua siihen, että meillä ei tule olemaan samanlaisia suhteita Venäjään. Tämä on ikävä asia ja meidän kannalta hankalaa, se on taloudellisesti hankalaa suomalaisille. Tämä tulee lisäämään puolustusmenoja,” Rinne ennakoi Venäjän toimien vaikutuksia tulevaan.

”Emme voi enää luottaa naapuriin, että se on rauhassa elävä naapuri,” Rinne kiteytti suomalaisten näkökulman ja muistutti pitkästä yhteisestä rajasta, joka tulee pysymään jatkossakin. Aiheeseen olennaisesti liittyy myös Suomen liittyminen puolustusliitto Natoon yhdessä Ruotsin kanssa.

Rinne Venäjästä: ”Emme voi enää luottaa naapuriin, että se on rauhassa elävä naapuri”

”Nato-prosessi oli nopea kansakunnan sielunmaiseman muutos. Kansalaisten mielipiteet kääntyivät nopeasti päälaelleen ja poliittinen järjestelmä seurasi mukana. Mielipiteiden muutos ohjasi poliittista päätöksentekoa.”

Antti Rinne kehui hakuprosessin läpivientiä ja totesi: ”Mielestäni olemme nyt tehneet oikean ratkaisun.” Hänen mielestään koko prosessi on yhdistänyt kansakuntaa ja kansanedustajat otettiin esimerkillisesti mukaan tärkeän päätöksen tekemiseen.

Rinne jatkoi esittämällä huolensa tulevaisuuden ruokahuollosta sekä kustannusten että ilmastonmuutoksen takia. Samaan aikaan, kun Euroopassa soditaan, koetaan valtavia kuumuus- ja kuivuusjaksoja, jotka vaikuttavat ruoantuotantoon. Ilmastopakolaisuus Euroopan sisällä on mahdollista tulevaisuudessa. Tilanne vaatii uusia teknologisia ratkaisuja ja siinä me suomalaiset voimme nähdä mahdollisuuksia. Rinne nosti esimerkkinä Lappeenrannan yliopiston, missä on kehitteillä useita hankkeita hiilidioksidin sitomisen ja hyödyntämisen ympärillä.

Vaalikaudella on tehty se mitä luvattiin

Rinne muistutti, että haasteista huolimatta tällä vaalikaudella on tehty kaikki, mitä kaudelle tultaessa luvattiin. Isoimpana sote-uudistus.

”Ihmettelen, miten hyvin tämän vaalikauden toteuttaminen on onnistunut,” Rinne totesi ja muistutti demareita, että tätä lopputulosta on hyvä nostaa myös eduskuntavaalien keskusteluissa.

Sotesta Rinne nosti vahvasti esille, että uudistus ei ole lopullisesti vielä tehty. Se on vasta käynnissä ja työtä pitää tehdä järjestelmän sisällä. Järjestelmä on nyt tehty, mutta varsinainen uudistus tapahtuu alueilla. Hoidon ennakointi mahdollistaa kustannusten säästön tulevaisuudessa ja ennakoiviin töihin pitäisi Rinteen mukaan nyt satsata.

Rinne hoitajien tilanteesta

Puheensa lopuksi Rinne otti vielä lyhyesti kantaa hoitajalakkoon. Hänen mielestään on selvä, että tietyt palkkaerot pitää pystyä korjaamaan. Tilanteeseen olisi voitu vaikuttaa jo aiemmin, mutta nyt pitäisi pystyä luomaan yhteinen näkemys asian eteenpäin viemiseksi.

”Ei ole oikein, että tästä ikuisuuteen jotkut alat on tuomittu köyhyyteen sen takia, että ovat naisvaltaisia aloja. Tehtävien vaativuustasosta pitää pystyä maksamaan sen mukaista palkkaa,” Rinne sanoi ja jatkoi olevansa huolissaan tilanteen johtamisesta jatkuvaan palkkainflaatioon, jota on erittäin vaikea pysäyttää. ”Hoitajien tilanne pitää hoitaa palkkaharmonisaation kautta,” Rinne jatkoi.

”Tässä vaaditaan nyt iso pyöreä pöytä, johon kaikki asianosaiset tulisivat keskustelemaan ja hakisivat ratkaisun, jolla selvitään tästä eteenpäin ilman, että tämän köyhdyttää suomalaisia. Me olemme vaarallisessa ja vaikeassa tilanteessa ja sen takia tästä puhun, ” Rinne päätti.

Vantaan musiikkiopisto esittäytyi tapaamisessa

Kimmo Kola esitteli Vantaan musiikkiopiston toimintaa

Syyskuun tapaamiseen saatiin hieno musiikillinen näkökulma, kun Vantaan musiikkiopiston rehtorina työskentelevä Kimmo Kola esitteli musiikkiopiston laajaa opetustarjontaa ja toimintaa.

Yksi Suomen suurimmista musiikkiopistoista tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia musiikin oppimiseen ja harrastamiseen. Osalle musiikista tulee jopa ammatti. Kola toi esille opiston toiminnan laajuutta ja tarvetta juuri tällaiselle toiminnalle on paljon.

Vantaan musiikkiopiston osuus päättyi opiston oman oppilaan Sabrina Xien hienoon esitykseen. Teoksena oli Claude Debussyn Arabesque nro 1. Yleisöstä kiiteltiin sekä esitystä että musiikkiopiston toimintaa.

Vantaan musiikkiopistosta voi lukea lisää täällä.

Vantaan musiikkiopiston osuus päättyi Sabrina Xien upeaan esitykseen

Teksti ja kuvat: Markus Wennäkoski