TTy:n Forssan kesämatkalla oli lämmin ja iloinen tunnelma

Ajankohtaista

Yhdistyksen perinteinen kesäretki järjestettiin aurinkoisena lauantaina 13.8. ja matkakohteena oli suomalaisen sosialidemokratian historialle tärkeä paikka, Forssa.

TTy:n jäsen Aini kirjoitti matkakertomuksen lämminhenkisestä kesäretkestä:

”Juna mennä jyskää, rytisee ja ryskää”… lauletaan vanhassa laulussa ja siltä se tuntui kun pääsimme kokeilemaan ”kappeeraiteisel museojunal” matkaa Jokioisilta Humppilaan. Tämäkin elämys kuului ohjelmaamme, kun suuntasimme Erikssonin bussilla kohti Forssaa.

Työväentalo, kuva: Sointu Toivonen

Olimme mukana Tikkurilan Työväenyhdistyksen kesäretkellä Forssaan Lounais-Hämeeseen, vielä tarkemmin ilmaistuna suomalaisen sosialidemokratian syntysijoille. Paikalliset demarit ottivat meidät vastaan Forssan työväentalolla, jossa joimme kahvit ja saimme pientä suolaista. Paikallisena oppaana yhdistyksen aktiivi Wanha toveri Tapio Talikainen esitteli meille vuonna 1930 valmistuneen Forssan työväentalon, joka on myös äänestetty Suomen kauneimmaksi työväentaloksi muutama vuosi sitten. Forssassa on perustettu Suomen Sosialidemokraattinen puolue vuonna 1903.

Höyryveturi, kuva: Sointu Toivonen

Meille kerrottiin paikallisia ja alueellisia kuulumisia ja niistä kertoi kaupunginvaltuuston ja Kanta-Hämeen hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola.

Jatkoimme matkaa bussilla Jokioisiin, josta lähti jo aikaisemmin kertomani museojuna Humppilaan. Junamatka oikealla höyryjunalla jäi varmasti jokaisen mieleen ihan ainutlaatuisena kokemuksena. Juna pysähtyi matkalla Minkiön asemalla ja siellä sattui olemaan juuri Elonkorjuutori toripöytineen ja musiikkiohjelmineen. Kun saavuimme Humppilaan, kurkistimme paikalliseen asemarakennukseen ja se oli kuin aina ennen. Nurkassa pönttöuuni ja seinässä juuri oikean mallinen lippuluukku ja sieltä myytiin lippuja ihan oikeasti.

Työväentalon juhlasali, kuva: Sointu Toivonen

Oma bussimme odotti jo Humppilassa ja kun sen vihdoin löysimme, siirryimme sillä Forssaan ravintola Villaan, jossa odotti monipuolinen ja maukas lounaspöytä. Varsinkin leipä oli mukana olevien lasten mielestä niin hyvää, että siitä piti nautiskella ihan erikseen.

Niin oli aika siirtyä Forssan museoon, joka on tosi monipuolinen ja vaikuttava. Museon esine-, valokuva- ja tekstiilikokoelmista löytyy monenlaista ja saa aikaan inspiraatioita. Vielä poikkesimme OlutMylly -panimon puodissa. Sieltä sai kotiin viemisiäkin.

Finlaysonin edessä, kuva: Sointu Toivonen

Kotimatkalla sitten kuuntelimme kuulumisia oman hyvinvointialueemme tämänhetkisestä tilanteesta ja ongelmista sekä kiireestä aikataulussa valtion mukaan tulon huomioimisessa.

Lopuksi Lassi kiitteli meidät hyvänä ryhmänä, TTY:n puheenjohtaja kiitteli yhdistyksen puolesta ja yhdyimme kaikki hänen kiitoksiinsa siinä, että myös lapsia oli saatu mukaan, joka osaltaan ehkä vahvistaa vakaumuksemme jatkuvuutta. Lopuksi taputimme kiitokset kuljettajalle Bjarnelle ja kaikille mukana olleille.

Näin matkaa muisteli Aini.