Heikki Sipiläinen

AY-lakimies ent. JHL
Tikkurila


KUKA OLEN

Olen Heikki Sipiläinen (72 v). Muutin Tikkurilaan vuonna 1976 ja siirryin silloin Joutsenon yhdistyksestä Tikkurilan Työväenyhdistykseen. Siitä alkaen olen ollut enemmin tai vähemmin politiikassa mukana.

Olen koulutukseltani oikeustieteen lisensiaatti ja varatuomari.

Perheeseeni kuuluu lähihoitajavaimo, neljä poikaa ja kolme lastenlasta sekä kissa Villa. Asun Tikkurilan keskustassa.

MITÄ TAVOITTELEN VAALEISSA

Uusi organisaatio on saatava nopeasti toimintakykyiseksi. Kun raha ja henkilöstö ei erityisemmin lisäänny ja palvelujen pitää parantua, niin toimintoja ja rakenteita pitää uudistaa. 

Kuntalaisten ääni pitää saada kuuluviin päätöksenteossa. Kaikissa päätöksissä ja palveluissa pitää ottaa huomioon ikäihmisten mahdollisuudet käyttää palveluja.

Vähintään omahoitajajärjestelmä on otettava käyttöön. Useimmat asiat pitää saada hoidettua tai eteenpäin saman päivän aikana. Nykyinen takaisinsoittosysteemi ei vaan toimi.

MITÄ OLEN TEHNYT POLITIIKASSA

Olen ollut valtuutettuna, koulujen johtokunnissa, eri lautakunnissa, noin 20 vuotta kaupungin eri yhtiöiden hallituksissa. Nyt olen Vantaan vuokra-asunnot Oy:n (VAV) hallituksessa. Olin myös yli 4 vuotta Diakoniasäätiö Foiben hallituksessa. Säätiössä on n. 250 ikäihmistä asiakkaina.

MITÄ OLEN MUUTEN PUUHAILLUT

Nuorena olin parina kesänä Lappeenrannan kaupungin apulaiskaupunginsihteerin ja lakimiehen sijaisena.

Vantaan seurakuntayhtymän lakimiehenä viihdyin runsaan vuoden.

Koska olin erikoistunut työ- ja hallinto-oikeuteen, niin hakeuduin SAK-laisen Virkamiesten ja Työntekijäin Yhteisjärjestön (VTY) palvelukseen ja fuusion kautta JHL:ään, josta jäin eläkkeelle.

Olen ollut etupäässä neuvottelu- ja edunvalvontatehtävissä (lähes kaikilla sektoreilla; valtio, kunta, valtionapulaitokset, yksityinen). Etupäässä olen liikkunut eri ministeriöissä, eduskunnassa, kunnallisessa sopimusvaltuuskunnassa ja myös EK:n kokoushuoneissa.

Organisaatiomuutokset, yhtiöittämiset ja liikkeenluovutukset ovat olleet jatkuvaa arkipäivääni. Nytkin on kyse jättimäisestä liikkeenluovutuksesta.

Olin viimeisinä työvuosina yli kolme vuotta palo- ja pelastusalan ammattialavastaava.

MITÄ HARRASTAN

Autottomana ja kortittomana pyöräilen paljon. Myös työmatkoja Helsinkiin kuljin useina vuosina pyörällä. Olen aina pelannut eri mailapelejä (tennis, sulkapallo, squash, golf). Nykyisin pelaan etupäässä golfia. Hiihtoa olen harrastanut lähes koko ikäni. Liikunta ja oikea ruokavalio ovat monesti halvin ja tehokkain hoitomuoto ennen ja jälkeen diagnoosia.

Luen paljon ja seuraan kirjallisuutta. Joogaa aloin harrastaa jo lukioiässä ja edelleenkin se kuuluu lähes päivittäisiin rutiineihini. Ja tietysti puutarhanhoito. Vanhempani olivat puutarhureita. Jatkan harrastusta ”pienpalstallani” Joutsenossa.

MINKÄLAINEN OLEN

Olen seurallinen ja kaikesta uudesta innostuva sekä nopea liikkeissäni ja ratkaisukeskeinen. Pyrin aina neuvotteluissa sopimukseen. Tietyistä periaatteista en voi helpolla luopua.

Ehdokkaat ja äänestäjät ovat olleet aktiivisesti liikkeellä etenkin Tikkuraitilla

Päivitys 14.1.2022
Ennakkoäänestys on jatkunut kolme päivää ja vielä suhteellisen vilkkaana. Ainakin Tikkuraitilla ihmiset ovat olleet aktiivisia.

JULKINEN VAI YKSITYINEN

Aluevaalien selkeä poliittinen arvovalinta koskee julkisen ja yksityisen sektorin käyttöä palvelujen tuottajana. Julkisen hyvinvointialueen tulee tuottaa etupäässä palvelut. Yksityinen sektori tarvittaessa täydentää palveluja. Monilla sektoreilla kuten esim. lastensuojelussa ja vanhusten laitoshoidossa yksityinen sektori hoitaa Vantaalla suurimman osan palveluista. Tähän pitää saada muutos. Julkisen sektorin tulee aina hoitaa itse enemmistö julkisista palveluista. Yksityisellä sektorilla on aina keskeistä voiton tavoittelu. Tämä menee monesti palvelun laadun ja tarpeen edelle.

OMA LÄÄKÄRI JA HOITAJA

On tärkeää, ettei lääkäri tai hoitaja aina vaihdu ja että lääkäri/hoitaja tuntee potilaan. Silloin voidaan käyttää myös kevyempiä hoitotapoja kuten esim. puhelinpalvelua. Lääkärimitoitus tulee ottaa käyttöön. Kullakin lääkärillä pitäisi olla enintään 1200-1400 asiakasta. 

MAAKUNTAVERO

Näyttää siltä, ettei maakuntaveroa tule lähiaikoina. Eri puolueet ovat mallista erimielisiä. Joku 2 prosentin liikkumavara olisi varsin pieni. Maakuntavero lisäisi demokratiaa ja antaisi hyvinvointialueille liikkumavaraa sekä resursseja.

HUS/HYVINVOINTIALUE

Erityissairaanhoidon (HUS) tulee tukea nykyistä enemmän hyvinvointialueita ja sote-keskuksiin tulee saada lisää erityisosaamista. Kynnystä erityissairaanhoidon ja hyvinvointialueen välillä tulee madaltaa.

PÄTEVÄ JOHTO

Hyvinvointialueen johtamista tulee parantaa ja saada riittävän pätevää henkilöstöä hyvinvointialueen johtoon ja muuhunkin esihenkilötyöhön. Jos ja kun nykyinen toiminta ei suju oikein hyvin Vantaalla, niin suurin  virhe olisi nimittää entinen johto uuteen organisaatioon.

LÄHIPALVELUT

Tutkimuksen mukaan ihmiset arvostavat enemmin lähipalveluja kuin palvelujen laatua. Eihän seinät kuitenkaan palvele. Tärkeintä on palvelujen parantaminen mutta on myös tärkeää, että palveluun on helppo mennä. Nykyisiä Vantaan terveysasemia ei tulisi lakkauttaa tai yhdistää. 

HOITOKETJUN PITÄÄ TOIMIA

Monesti hoito alkaa ambulanssin saapumisella. Jokainen minuutti saattaa olla ja onkin tärkeää hätätilanteessa. Tärkeää on riittävän kunnianhimoinen saapumisaikatavoite. Jos ensihoito pettää niin silloin pettää moni muukin asia. Ensihoidossa pitää pystyä aloittamaan mahdollisimman tehokas hoito.

Heikki Sipiläinen
heikki.sipilainen@gmail.com
044 9854070

Palaa ehdokkaisiin